مدل کسب و کار اینترنتی شما کدام است؟
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش کاربران اینترنت؛ کسب و کارهای مبتنی بر وب متعددی شکل گرفته است که هرکدام از یک مدل و ساختار پیروی میکنند. اگر میخواهید وارد دنیای کسب و کار اینترنتی شوید؛ پیشنهاد میکنیم در ابتدا این مطلب را مطالعه کنید تا به خوبی با مدلهای متنوع کسب و کار اینترنتی آشنا شده و بهترین مدل کسب و کار اینترنتی خود را پیاده سازی کنید.
در مطلب “۴ ایده برای راه اندازی کسب و کار آنلاین” به معرفی برخی از ایدههای کاربردی جهت شروع کسب و کار اینترنتی پرداخته بودیم؛ در این مطلب هم علاوه بر معرفی مدلهای کسب و کار اینترنتی قصد داریم ایدههای مبتنی برآن مدل را هم مطرح کنیم تا با مثال واقعی؛ مفهوم مدلها را بهتر درک کنید. برخی از افراد بر این باورند که برای ورود به فضای کسب و کار اینترنتی میبایست محصول و کالایی جهت عرضه یا فروش داشته باشند؛ اما خوب است بدانید فروش کالا تنها یکی از مدلهای کسب و کار اینترنتی به شمار میرود.
مدل اول: عرضه و فروش مستقیم کالا یا خدمات
الف) فروشگاه اینترنتی: در این مدل؛ شما خود عاملیت فروش بوده و دارای یک فروشگاه اینترنتی هستید که کالاها را مستقیماً و بیواسطه به دست مشتری میرسانید. (نمونهها: دیجیکالا، بامیلو و …)
ایده: اگر هنر و مهارتی دارید که با بکارگیری آن میتوانید کالایی با ارزش تولید کنید؛ توصیه میکنیم هرچه سریعتر فروشگاه اینترنتی خود را راه اندازی کنید. نگران نباشید؛ ما از صفر تا صد مسیر راه اندازی فروشگاه اینترنتی در کنار شما خواهیم بود و در مطالب بعدی فرایندهای پیشنهادی را بطور کامل شرح خواهیم داد.
ب) سایتهای خدماتی: در این مدل؛ شما از طریق ارائه و فروش خدمات درآمد کسب میکنید. (نمونهها: میهن نیک، تیچارتر، سینما تیکت و …)
ایده: حوزهی خدمات آموزشی؛ یکی از بهترین ایدههای کسب و کار اینترنتی در ایران است؛ توصیه میکنیم مطابق با مهارت و تخصصهای خود یک وبسایت آموزشی راهاندازی کرده و کسب درآمد کنید.
مدل دوم: فروش ازطریق واسطهگری
در این مدل؛ شما صاحب کالا یا ارائه کنندهی هیچ خدماتی نیستید و صرفاً به عنوان یک واسطه؛ بستر لازم برای خرید و فروش محصولات؛ یا ارائهی خدمات دیگران را فراهم میکنید. (نمونهها: تخفیفان، نت برگ، پونیشا، پارس کدرز و …)
مدل سوم: تولید و تأمین محتوا (بازاریابی محتوا)
در این مدل؛ شما نویسنده، مترجم، ویراستار و تولید کنندهی محتوا برای دیگر کسبوکارها خواهید بود. در نظر داشته باشید که محتوا آن نقش بسیار زیادی در حفظ، ماندگاری، وفاداری و جلب اعتماد مخاطبین دارد و حتی میتواند منجر به افزایش فروش شود. به گفتهی CMI سالیانه بیش از ۳۰% بودجهی شرکتها صرف تولید و تأمین محتوا میشود.
ایده: با فراگیری اصول ویراستاری و نگارش، ارتقای توانمندی در ترجمهی متون خارجی و آشنایی با اصول بهینهسازی محتوا به عنوان یک “کارشناس تولید محتوا” اقدام به راه اندازی کسب و کار تأمین و تولید محتوا کرده و به درآمد برسید. یا اگر دارای مهارتهای خاص هستید با تهیهی دورههای آموزشی ویدئویی و استفاده از زیرساخت آکادمیهای مجازی اقدام به فروش دورههای خود نمایید.
مدل چهارم: ارائهی بستر خدمات
در این مدل؛ شما بستر و زیرساخت مناسب جهت رفع نیازهای رایج مردم با استفاده از ظرفیت کاربران خود را فراهم میکنید. (نمونهها: دیوار، شیپور، آپارات، فرانش، لرن فایلز و …)
مدل پنجم: ایجاد وبسایتهای مرجع، کمپین و یا انجمن
در این مدل؛ شما اقدام به تهیه و تولید وبسایتهای مرجع کرده و بخش قابل توجهی از تولید محتوای خود را به کاربرانتان واگذار میکنید. این وبسایتها پلنهای درآمدزایی مختلفی نظیر فروش اشتراک، اخذ تبلیغات و … دارند.
جمع بندی وکلام پایانی
در این مطلب به ۵ مدل کاربردی و رایج در کسب و کارهای اینترنتی اشاره کردیم؛ اما نمیتوان این مرزبندیها را دقیق و خطکشی شده دانست همانطور که استارتاپهای متعددی با ترکیب چند مدل کسب و کار خلق شدهاند. به شما توصیه میکنیم اگر خواهان موفقیت در کسب و کار اینترنتی هستید؛ قدمهای کوچک اما پیوسته بردارید و از همان آغاز خود را با کسب و کارهای بزرگ و موفق مقایسه نکنید.